Kako ostati povezan sa detetom tokom puberteta

Šta je pubertet?

Pubertet ili adolescencija prelazni je period između detinjstva i odraslog doba, kada se dete postepeno menja, dobijajući karakteristike odrasle osobe. Može nastupiti između osme i četrnaete godine. Svi prolaze kroz pubertet, ali ne obavezno u isto vreme i istim tempom.

Ovo je period velikih promena, kako na fizičkom, tako i na mentalnom i emotivnom planu. Pubertet kod devojčica, isto kao i pubertet kod dečaka, podrazumeva nagli rast, velike promene kojima se telo deteta pretvara u telo odrasle žene ili muškarca, kao i pravu buru emocija.

Na emotivnom i mentalnom planu, tinejdžeri se susreću sa brojnim izazovima, kao što su osećanja pojačanog intenziteta, traganje za sopstvenim identitetom, separacija od roditelja, želja za samostalnošću.

Sve ovo čini pubertet vrlo burnim periodom, punim izazova, kako za tinejdžera, tako i za roditelje. Ponekad se čini da je ovaj odnos ugrožen i da je nemoguće postići međusobno razumevanje.

Kako da ostanete povezani?

Komunikacija između roditelja i dece postaje zahtevna, ali izuzetno je važno održati je, kako bismo i dalje bili tu za svoje dete i pomogli mu da prođe kroz ovu veliku transformaciju.

Donosimo Vam nekoliko saveta koji će Vam pomoći da ostanete povezani sa svojim detetom kroz ovaj burni period.

 • „To nije moje dete!“ Ako ste ovo pomislili više puta, niste jedini. To je misao zajednička gotovo svim roditeljima tinejdžera. I u pravu ste, nije. To je novi tinejdžer, tako ga i gledajte. Upoznajte ga polako i strpljivo. Prihvatite da se pravila u Vašem odnosu sada menjaju. Gledajte ga kao mladunče odraslog, koje tek upoznaje novi svet i uči. Potrudite se da razumete i prihvatite nova pravila igre.

 • Negujte pozitivan stav – da li ćete na pubertet svog deteta gledati kao pakao ili kao avanturu? Razlika u stavu je ogromna. Kao i sve razvojne faze, kao nicanje zubića ili odvikavanje od pelena kad su bili bebe, i pubertet će proći. Velika većina tinejdžera izraste u sasvim obične, razumne odrasle.  Zato gledajte na ovaj period kao na avanturu i uživajte u vožnji dok traje.

 • Dobro se informišite, budite u toku i pouzdan izvor informacija za svoje dete. Tinejdžeri su sa svih strana obasuti oprečnim informacijama. Tu su vršnjaci, internet, mediji, škola. Mnoge od tih informacija međusobno se ne podudaraju, pa su oni često zbunjeni i ne znaju kome da veruju. Potrudite se da i dalje ostanete validan izvor informacija, kome tinejdžer može verovati. Poverenje tinejdžera se ne podrazumeva kao kada su bili mali, već ga treba zaslužiti i očuvati.

 • Objasnite detetu da je sve to što mu se događa sasvim normalno. Ponekad je teško prihvatiti sve te silne promene odjednom. Uz to, stalno upoređivanje sa vršnjacima može uneti dodatnu pometnju jer se svi razvijaju različitim tempom. Znatno je lakše kada znate da se isto događa svima, samo u različito vreme.

 • Razumevanje, pre svega. Stavite se u njegove cipele i gledajte svet njegovim očima. Prisetite se sebe u tim godinama. Osećanja tinejdžera su stvarna, baš kao i Vaša. I ljubav, i patnja, i bes, i zbunjenost. Nemojte ih potcenjivati, već nastojte da razumete.

 • Poštujte potrebu svog tinejdžera za privatnošću i samostalnošću. To nije hir, već mu je neophodna da bi prihvatio sve što se događa i kako bi istražio i pronašao svoj novi identitet. Ali budite tu kad mu zatreba pomoć ili razgovor.

 • Kada odreagujete drugačije nego što biste želeli, pitajte za novu priliku. Svakome se dogodi da odreaguje naglo i postupi drugačije nego što bi želeo. Kada iskreno priznate grešku, kažete da Vam je žao, pitate za novu priliku, razmekšaćete i najtvrđe tinejdžersko srce. Time mu pokazujete da je ljudski grešiti, ali i da se greške mogu ispraviti.

 • Pokažite svom tinejdžeru da Vam se sviđa. Bez obzira na mnoge razlike među tinejdžerima, svima devojčicama i dečacima u pubertetu nejvažnije je jedno – da se svide. Zato je važno da vide da Vam se zaista dopadaju, kao osobe u koje izrastaju. Nađite u sebi ljubav i divljenje za svog tinejdžera, čak i kada nije tako dopadljiv. Zar nije čudesno to kako oni prvi put proživljavaju stvari?

 • Zrelost, odgovornost i prepuštanje kontrole – U skladu sa zrelošću i odgovornošću koje pokazuje, polako prepuštajte svom tinejdžeru kontrolu nad njegovim životom. Biće to bebi-koraci, ali i on/ona je beba odraslog.

 • Pružajte dobar primer vodeći računa o sebi. Ne zaboravite, Vi ste uvek primer svom detetu, čak i tokom puberteta, kada tako ne izgleda. Pružite mu dobar primer koji će moći da sledi i ne zaboravite da vodite računa o sebi i svojim potrebama.

 • Neka Vaš tinejdžer zna da ste uvek tu za njega. I kada ne želi da razgovara, i kada nije nimalo prijatan, ili kada viče kako Vas mrzi. Da, pubertet ume da zahteva čelične živce od roditelja. Ali neka zna da ga volite bez obzira na sve i uprkos svemu, čak i kada ga je teško voleti. I da uvek može da Vam se obrati za pomoć, podršku, ili utehu. Nastojte da budete više savetnik i pomoćnik na putu odrastanja, a što manje zapovednik.

 • Bonus savet: Odredite bezbednu zonu za razgovore.

Pubertet, kao i život uostalom, ume da bude veoma izazovan. Zamislite koliko je za jednog tinejdžera značajno da ima mogućnost za otvoreni razgovor sa osobom kojoj veruje, a da pritom zna da neće biti osuđivan, kažnjen, ili da mu se posle greške neće prebacivati. Zato se dogovorite sa svojim tinejdžerom i stvorite bezbednu zonu za važne razgovore. Tako će znati da može uvek da Vam se obrati, bez obzira koliko mu se teškim činio problem koji ima ili šta god da je ono što ga muči. A Vi dajte sve od sebe da budete dostojni tog zadatka i poštujete sva pravila koja ste uspostavili za svoju bezbednu zonu.