5 saveta za bolju motivaciju za učenje

Gotovo svaki roditelj deteta starijeg od osam godina zna koliko glavobolja ume da zada motivacija za učenje i kako naporno ume biti teranje deteta da uči. Možda i Vi učite sa svojim detetom, trudeći se da mu stvorite naviku da uči, ponavljate i preslišavate u beskraj, činite sve što znate kako bi se kod deteta probudila motivacija za učenje… Plaćate privatne časove i strepite pred svaki kontrolni.

Ali i sami znate da ovo može opstati samo donekle – dok imate strpljenja i dok možete pratiti školski program zajedno sa njim. Već u srednjoj školi, da ne govorimo o kasnijem školovanju, sve ovo pada u vodu i ostaje samo motivacija za učenje koja je unutarnja, u samom detetu, i radne navike koje je do tad steklo.

Zato je bitno da već u ovom uzrastu dete nauči kako da uči. Dve stvari imaju glavnu ulogu u tome – motivacija za učenje i koncentracija.

Kada dete bude visoko motivisano i zna kako se naterati na učenje i kako se fokusirati na učenje, ostvarivaće rezultate lako i brzo, i nikada nećete morati da ga ubeđujete da uči, ili tražiti nastavnike koji drže privatne časove.

Zamislite samo kako bi bilo imati dete koje samo vodi računa o svojim obavezama. Zamislite da više nikada ne strepite oko kontrolnog ili pismenog zadatka ili prijemnog ispita. Zamislite da više nikada ne čujete: „Nemam motivaciju za učenje“. Da nikada više ne tražite na internetu „pomoć učenicima u učenju“ ili, u trenucima očaja, „molitva pre ucenja i posle“. Zamislite da možete da se opustite, jer znate da je Vaše dete motivisano za učenje, zna tehnike za brzo učenje i pamćenje, ume da se koncentriše i efikasno savladava gradivo.

Samo dete koje razume značaj učenja i šta će mu to u budućnosti doneti biće motivisano za učenje i spremno da rado obavlja obaveze. To je ono što će Vam omogućiti da kompletnu brigu o njegovom školovanju prepustite njemu samom. Zato Vam u ovom tekstu donosimo smernice i savete koji će Vam pomoći da svom detetu olakšate učenje tako što ćete ga motivisati na najbolji mogući način, ali i kako da ga podstaknete da samo sebe motiviše, postavlja i ostvaruje ciljeve.

 

Kako da motivišete dete za učenje

Motivacija za učenje kod dece funkcioniše po istim principima kao i kod odraslih, i kao i bilo koji drugi vid motivacije. Svakoga od nas motivišu pozitivna osećanja, uživanje u samoj aktivnosti i prijatna nagrada koju očekujemo na kraju.

Iskoristite ove osnovne principe kako biste motivisali dete na učenje. Bilo da je u pitanju učenje za decu:

 

1) Objasnite detetu značaj učenja, šta mu učenje omogućava u životu. Dočarajte mu budućnost i objasnite kako učenje omogućava slobodu.

Deca ne mogu imati znanje i iskustvo koje imaju odrasli. Možda dete i ne razume tačno zašto se od njega zahteva da uči. Ne uviđa nikakvu vezu između aktivnosti koja mu ne prija sada i rezultata kasnije u životu. Ili tinejdžer, koji se pita kako se naterati na učenje, a nije mu sasvim jasno ni zašto. Zato smo mi kao roditelji tu da detetu predočimo širu sliku. Možda Vam se čini da Vaše dete sve to već zna, ali ga prosto nije briga.

Ipak, da li ste sigurni da je svesno veze koju učenje danas ima sa njegovim životom sutra? Objasnite mu tako da razume, dočarajte njegovim jezikom. Pokažite na primeru. Učinite sve da dete shvati kako njegove aktivnosti danas utiču na posledice sutra. Na taj način, pomozite mu da pronađe svoje zašto. Kada jednom shvati jasnu vezu između svojih želja i ciljeva i aktivnosti koje će ga do njih dovesti, imaće svoje zašto, duboku unutarnju motivaciju, i više mu neće biti potrebno da ga iko ubeđuje da uči.

 

2) Budite lukavi, koristite i spoljnu motivaciju. Nagrade su dobra motivacija jer podstiču lučenje hormona sreće, dopamina i serotonina.

Tačno je da ne treba dete učiti da radi ono što se od njega zahteva samo kako bi osvojilo nagradu. Ali, s druge strane, ovo je najefikasniji način motivacije dok dečiji um još nije dovoljno sazreo da prihvati i druge načine. Uostalom, ko ne voli nagrade? I mozak odraslih isto reaguje na nagradu lučenjem hormona sreće – dopamina i serotonina.

Kada Vam dete kaže: „Nemam motivaciju za učenje“, budite lukavi, iskoristite ovo za njegovo najviše dobro. Odaberite ono što voli i što mu je važno kako biste ga podstakli da da sve od sebe u savladavanju gradiva. To ne moraju biti materijalne nagrade. Može biti nešto drugo do čega mu je stalo, kao što je izlazak sa društvom, odlazak na koncert ili utakmicu i slično. Kada osmislite sistem nagrađivanja, upoznajte i dete sa pravilima. Bićete zadivljeni kada vidite koliko je osmogodišnjak motivisan za učenje kada želi da osvoji obećanu nagradu, kao i tinejdžer, koji stvarno, stvarno želi na koncert.

Nemojte nikada smetnuti s uma da je i pohvala vid nagrade. Često se događa da roditelji poželjno ponašanje i uspehe podrazumevaju i ne obraćaju dovoljno pažnje na njih, dok svu pažnju usmeravaju na ono čime nisu zadovoljni. Ne zaboravite da pohvalite svaki uspeh i, pre svega, trud svog deteta.

 

3) Učinite učenje zabavnim

Niko nije motivisan da radi nešto što je dosadno i neprijatno. Najefikasnije učenje jeste zabavno učenje. Zato se postarajte da razbijete monotoniju i dosadu i učinite obaveze zabavnijim. Možete koristiti razne tehnike učenja koje angažuju obe hemisfere i dečiju kreativnost. Učenje pomoću asocijacija, kreiranje mapa uma, razne didaktičke igre biće detetu zabavne i motivisati ga. Učenje na očiglednom primeru, kao što je poseta muzejima, zbirkama, opservatoriji ili botaničkoj bašti takođe će predstaviti učenje u novom svetlu i doneti dodatnu motivaciju.

 

4) Naučite dete da lakše uči

Tehnike za brzo učenje i pamćenje omogućiće detetu da znatno manje vremena provodi u učenju, a da bude daleko uspešnije. Kada ih usvoji, dete će i samo biti oduševljeno time koliko mu učenje dobro ide i samim tim, biće motivisano da uči. Metode i tehnike učenja najbolje se uče od stručnjaka koji su edukovani da ova znanja i veštine prenesu deci. Zato je najbolji način da potražite edukativni centar za najmlađe, kao što je škola brzog učenja u okviru naših NUHERO programa.

 

5) Razvijajte pozitivan stav prema učenju

Ne postoji magični način da se bilo ko motiviše za aktivnost prema kojoj ima negativan stav. Ako dete učenje doživljava kao kuluk, tešku i mrsku obavezu, ni sve taktike motivacije tu ne mogu pomoći. Zato je bitno obratiti pažnju na to kako se detetu predstavlja učenje. U porodici treba negovati prirodnu radoznalost i pozitivan stav prema učenju. Kada se detetu o usvajanju novih znanja govori kao o prijatnoj, zabavnoj aktivnosti, o nečemu što nas bogati i širi nam mogućnosti, motivacija za učenje nikada neće biti problem. Budite zagovornici celoživotnog učenja i pokažite deci na svom primeru kako učenje donosi zadovoljstvo i otvara mogućnosti.

Svako od nas posebno je motivisan za ono što mu donosi zadovoljstvo i uspeh. Zato pratite interesovanja i podstičite talente svog deteta. Uspeh na jednom polju doprinosi samopouzdanju u celosti i podstiče motivaciju za učenje i napredovanje.