3 najbolja načina da motivišete Vašeg mališana da bolje uči

Drage mame:

Pre nego što počnemo, želimo da Vas ohrabrimo. Psihologija i nauka su toliko uznapredovale da su problemi sa učenjem sa kojima se deca susreću totalno rešivi. Uz pomoć naprednih metoda i pristupa je danas moguće temeljno razumeti šta pokreće dete da se razvija, napreduje i spoznaje svet oko sebe.

Savremene metode poput kurseva efikasnog učenja su dovoljne da reše čak i veće probleme u ranom dobu, kao što su poremećaji pažnje i koncentracije, opšta nezainteresovanost deteta, kao i povlačenje u sebe usled spoljašnjeg pritiska i osećaja da nisu “dovoljno dobri”.

Dragi roditelji, slobodno možete da odahnete i budete uvereni da postoji provereno rešenje za skoro sve dečije probleme sa učenjem.

Hajde da počnemo!

Kažu da slika govori 1000 reči, ali umesto slike, pogledajte kako je mali Martin iz IV-6 unapredio svoje veštine učenja na snimku ispod.

Пусти видео запис

Kako da pomognete Vašem detetu da efikasno uči?

Svi mi smo nekada bili deca i bezbrižno uživali u čarima detinjstva, beskrajne igre i ušuškanosti u krugu porodice. Nismo baš bili svesni sveta oko sebe i kako on funkcioniše “tamo napolju” izvan ušuškanosti doma.

Nakon nekoliko godina igranja u pesku, padanja sa drveća, promašenih i pogođenih golova u malom fudbalu sa drugarima, došlo je vreme da krenemo u školu.

Tamo nas je dočekalo potpuno novo okruženje, neki novi ljudi, neka druga deca. Nekima je bilo teško da se prilagode, drugima je nedostajala sigurnost kuće, a neki treći su se sasvim lepo uklopili u školsko okruženje i novi stil života.

Međutim, nikome nije bilo “baš idealno”.  Svako je imao određene poteškoće, nesigurnosti ili barijere da u potpunosti prihvati novu fazu života.

U ovom periodu nam je bilo potrebno da nas neko baš dobro razume, ohrabri ili posavetuje.

Upravo je ovaj period i ključan period kada je detetu potrebno da ima svu moguću podršku i način da prevaziđe sve ono što ga tišti. Baš tada je potrebno razmotriti sve načine na koji možemo da stimulišemo naše dete i pomognemo mu da pomogne sebi. Konkretno, jako je bitno da mu damo sve alate koji će mu pomoći da prevaziđe:

 • Manjak pažnje i koncentracije
 • Česte padove motivacije
 • Zatvaranje u sebe
 • Izgrađivanje kompleksa “nisam dovoljno dobra jer nisam pametna kao ostala deca“
 • Negativan stav prema učenju
 • Vršnjačko nasilje

Ukoliko je Vaše dete predugo izloženo ovim poteškoćama, ono počinje da razvija negativan stav prema životu, okruženju i što je najgore – prema sebi! Ovo je jednako zabrinjavajuće i za dete koje ne zna šta da preduzme, ali i za roditelje koji se osećaju nemoćno da pomognu svom mališanu.

Kada do ovoga dođe, pomoć je često potrebno potražiti van kruga porodice i obratiti se profesionalnom licu koje će edukovati i decu i roditelje. Kurs efikasnog učenja se u ovom slučaju pokazao kao najjefikasniji i najprirodniji način da dete uspešno prevaziđe sve gore-pomenute probleme.

Baš uz pomoć savremenih metoda efikasnog učenja Vaše dete će bez problema moći da:

 1. Uči sa željom i razumevanjem
 2. Bude energično i uvek zainteresovano da uči i izvan škole
 3. Razvije jako pozitivan stav prema učenju
 4. Bude sposobno da sve što nauči primeni u praktičnom smislu i realnim životnim situacijama
 5. Oseti samopouzdanje i izgradi pozitivno mišljenje o sebi i svojim sposobnostima
 6. Bude spremno za dalje životne izazove i faze razvoja

Srećom, rešenje postoji!

Kroz podsticanje Vašeg deteta da se aktivira i uključi u život na zdrav način Vi ćete mu pomoći da samo prepozna zdrave vrednosti i kloni se uticaja loših.

Sve ovo možete da postignete pomoću tehnika efikasnog učenja jer baš sa njima možete probuditi zdrav osećaj interesovanja i motvacije kod Vašeg mališana.

S tim u vezi, pišemo 3 proverena saveta kako da pomognete Vašem mališanu da sve to postigne od kuće.

#1 Dočarajte detetu značaj učenja kroz sopstveno iskustvo

Jako je važno da Vaše dete razume zašto je bitno da konstantno uči i saznaje nove stvari. Deca pretežno nisu sigurna ili im nije dovoljno jasno zbog čega je potrebno da, na primer, pročitaju lektiru ili urade domaći.

Oni to često vide kao gubljenje vremena i ne razumeju šta će tačno postići kroz to. Složićete se, gomila urađenih zadataka ili napamet naučena pesmica na prvi pogled i nema neku primenu. Šta zapravo ima primenu je to što će deca kroz kontinuitet učenja (rada domaćih zadataka u ovom slučaju) razviti disciplinu, samoinicijativnost i veštine organizacije.

Ovo su jako vredne veštine i one zasigurno otvaraju put ka daljem uspehu u životu Vašeg mališana.

Ali oni to ne mogu to da znaju u ovom dobu, zar ne? Zbog toga je jako važno da im objasnite šta će sve dobiti ukoliko redovno budu radili domaće, čitali lektire i učili.

A najbolji primer da to razumeju je kroz iskustvo njihovih heroja tj. Vas, njihovih roditelja.

Slikovito im ispričajte kako su izgledali Vaši školski dani i šta ste sve vi naučili u školi što Vam je kasnije mnogo pomoglo u životu. Ispričajte im i ona loša iskustva i čemu su Vas ona naučila. Podelite sa njima i Vaše neuspehe, uspone i padove, brige i probleme koje ste imali kao školarci.

Na kraju im ispričajte kako su Vam sva ta iskustva iz škole pomogla da postanete njihov heroj, njihova super mama i super tata.

Ovo će dete ohrabriti da i ono bude kao Vi, pa čak i bolje i uspešnije – što je zapravo i želja svakog roditelja. Dete će ovako izgraditi zdrav sistem vrednosti koji dolazi baš iz kuće!

Vremenom će dete početi da uviđa koje vrednosti iz škole (i okruženja) su “dobre” a koje “loše” – a sve to kroz filter zdravih vrednosti koje je steklo kod kuće.

#2 Nagradite Vašeg mališana

Još jedan odličan način kako da podstaknete i motivišete Vaše dete je kroz nagrađivanje. Kada god dete uradi nešto dobro, na primer:

 • Pokaže želju za učenjem
 • Predloži neku dobru ideju
 • Podeli sa Vama neko pozitivno iskustvo ili situaciju u kojoj je ispravno postupio

Nagrade odlično funkcionišu i kada detetu manjka motivacije. Baš Vi, njegovi roditelji, ste neko ko ga najbolje poznaje. Zbog toga jedino Vi i možete da smislite koja vrsta nagrade će biti najbolji podsticaj. U zavinosti od toga šta Vaše dete voli da radi u slobodno vreme to može biti:

 • Izlazak sa društvom
 • Odlazak na utakmicu, koncert, u bioskop, pozorište
 • Vikend izlet po Srbiji, kampovanje uz vatru ili neka treća zanimljiva aktivnost u prirodi
 • Palačinke sa plazmom i eurokremom koje će dobiti kada završi domaći

Mogućnosti su neograničene, pa pokušajte da budete kreativni i nagradu oblikujete prema onome što Vaše dete najviše voli da radi.

#3 Učinite učenje zabavnim

Često čujemo frazu – „Vaspitanje dolazi iz kuće” a isto to važi i za učenje. Mališani tek počinju da uče upravo u kući, među porodicom. Tada se formiraju prvi obrasci ponašanja i dete iako je veoma malo, već uveliko počinje da uči kroz posmatranje. Ono posmatra šta se dešava u kući, posmatra ponašanje ukućana i njegov mozak počinje da “čuva” sve ove informacije.

Kako meseci prolaze, kod deteta postepeno počinje da se razvija sposobnost interpretacije. U ovoj fazi ono polako počinje da daje smisao onome što vidi i doživljava. Tada počinju da se stvaraju osnovni obrasci ponašanja i dete polako formira filtere kroz koje će kasnije gledati na svet oko sebe.

Zbog toga je jako važno da počnete da radite sa detetom od malih nogu.

Da bi učenje bilo efikasno i primamljivo za dete, ono pre svega mora biti zabavno! Ukoliko dete učenje vidi kao dosadnu aktivnost, teško da će bilo koja motivaciona priča ili nagrada biti dovoljna da se to promeni.

Zapravo, dete će možda i završiti domaći ili “nabubati” gradivo da bi dobilo dobru ocenu, ali šta se tako postiže? Odgovor je veliko ništa, jer tu nema zdrave želje za učenjem i izvor motivacije dete je u ovom slučaju skroz pogrešan.

Zbog toga, pokušajte ovo.

Umesto učenja na dosadan način kao što je učenje napamet bez ikakvog smisla i razumevanja, pokušajte da naučite Vaše dete da uči na zanimljiv način.

Evo nekih ideja:

Suvoparno čitanje lektire učinite zabavnijim tako što ćete sa Vašim detetom odglumiti svako pročitano poglavlje. Konkretno, nakon što dete pročita jedno poglavlje iz lektire, svako u kući će dobiti jednu ulogu da odigra. Postavite Vaše dete u ulogu scenografa i reditelja i pustite ga da ono odlučuje ko igra koju ulogu i na koji način.

Naravno, da bi scenograf i reditelj uspešno napravili scenu, oni prvo moraju dobro da pročitaju i razumeju sve što piše u scenariju (lektiri u ovom slučaju).

Ovo će ubrzo postati zabava za celu porodicu, a Vaše dete će bez problema čitati većinu lektira sa uživanjem. Ko zna, možda ga ovo motiviše da postane i poznati filmski reditelj! Bilo kako bilo, ovako ćete omogućiti Vašem detetu da pokuša da misli “izvan kutije” i samo nađe nove, efikasne načine da reši problem ili uči.

Uostalom, evo nekih odličnih, naučno-dokazanih metoda koje će učenje učiniti mnogo zanimljivijim za Vaše mališane.

Ideja ima mnogo i bitno je da nađete način da mališanu približite aktivnost koja mu je odbojna (npr – učenje istorije, domaći, čitanje lektire) i obojite je bojama kroz koje ono vidi svet. Dobar primer imate gore, a podstičemo i Vas, superheroje Vaših mališana, da budete kreativni i originalni u svemu što radite.

Na taj način ćete uvek davati dobar primer Vašem detetu i učiniti da se nikada ne razočara u svoje heroje.